Den fjärde trimestern - en förlängning av graviditeten

En graviditet varar som bekant i nio månader och delas upp i första, andra och tredje trimestern som alla består av tre månader var. Men det finns också någonting som kallas för den fjärde trimestern som består av de tre första månaderna efter förlossningen. Begreppet “Fjärde trimestern” är relativt nytt och började florera för bara ett par år sedan och kan ses som mammans och bebisens omställningsperiod eller som en förlängning av graviditeten.

Från en trygg plats ut till världen

För bebisen sker en enorm förändring när den mörka, trygga och perfekt tempererade livmodern byts ut till en värld full med nya människor, höga ljud, varierande temperaturer, hunger och dofter. Synen är ännu inte fullt utvecklad och alla dova ljud blir plötsligt klara och skarpa. Kläder ska på, blöjor bytas, famnar ska bära och skumpiga barnvagnspromenader ska gås. Kontrasten blir stor för bebisen som är van vid konstant närhet och att vaggas runt i magen. Därför är det inte så konstigt att många nyfödda spädbarn vill vara så nära som det bara går den första tiden.


Fortsatt utveckling efter födseln

När små barn föds går de rakt i en intensiv utvecklingsperiod. Hjärnan, som inte utvecklats mer än till ungefär en fjärdedel, fortsätter att växa, synen blir bättre och de reflexmässiga rörelserna utvecklas under de kommande 4-5 månaderna till en mer kontrollerad motorik.


Förenkla omställningen

Du kan hjälpa ditt barn att anpassa sig till det nya livet utanför livmodern genom att vara nära och se till att ni spenderar mycket tid på “hud mot hud”. Att vara hud mot hud med sin bebis har enligt studier visat sig bidra med flertal positiva effekter och rekommenderas redan på BB direkt efter födseln. 


Att vara hud mot hud frisätter oxytocin hos både dig själv och hos din bebis, som i sin tur  främjar utdrivningsreflexen och amningen. Det hjälper din bebis temperaturreglering eftersom din kroppstemperatur hjälper barnet att hålla sig lagom varmt. Puls och andning påverkas positivt till att bli lugnare och jämnare.

Att vara så nära kan också bidra till en bättre anknytningen och en positiv effekt på tillväxten. Dessutom upplever barnet i regel mindre stress och får möjligheten att ta till sig den nya världen från en trygg och säker plats.

Granskare:

Christina SimonssonVerksamhetschef och barnsjuksköterska

Senast uppdaterad

15 april 2021

Läs mer

Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen

Vi kan det mesta om de minsta

Få trygg rådgivning för barnsjukvård, snabbt och enkelt via Knodd i Android och iOS.

  • Alltid kostnadsfritt

  • All vårdpersonal har lång erfarenhet av barnsjukvård

Ladda ner Knodd på App StoreLadda ner Knodd på Google Play

4.98