Blöjor: från noll koll till proffs
Under ditt barns liv kommer du byta uppemot sex tusen blöjor totalt. Då kan det vara värt att lära sig göra det effektivt och snabbt. Den här guiden ger dig allt du behöver för bästa möjliga blöjbyte.
Den digitala barnspecialisten
Barnsjuksköterskor och barnläkare
Följ din graviditet och ditt barns utveckling
Spara vaccinationer och tillväxtdata
Kostnadsfria föräldrakurser

Artikelinnehåll Välja rätt blöja Rätt blöjstorlek är viktigt Öppen blöja eller byxblöja? Så byter du blöja Topp-tips för ett lyckat blöjbyte
Välja rätt blöja När man är nybliven förälder kan blöjhyllan i mataffären kännas som en djungel. Olika storlekar, olika funktioner och olika modeller kämpar om din uppmärksamhet. Hur ska man välja rätt blöja bland allt detta? Lugn, bara lugn. Vi guidar dig igenom alltihop.
✨ Är du gravid och förbereder dig för förlossning? Lär dig om hur kroppen fungerar under förlossningen och hur avslappning kan påverka förloppet i Knodds profylaxkurs. Kostnadsfri direkt i appen.
Rätt blöjstorlek är viktigt Steg ett är att välja rätt storlek för din knodd. Blöjor finns från pyttesmå varianter för för tidigt födda till stora byxblöjor för äldre barn. Blöjstorlekar anges utifrån ungefärlig ålder och vikt. Så väljer du rätt: Vikt- och åldersangivelser kan du se som riktlinjer. Alla barn är olika så ditt barn kan behöva en blöja som är lite större eller lite mindre än riktlinjerna på paketet. Börja med att följa viktangivelser och prova dig sedan fram. Känn efter hur blöjan sitter: den ska vara liten nog att det inte glipar runt benen, men stor nog att inte lämna märken eller kännas hårt åtsittande. Om det blir mycket läckage kan du testa att gå upp en storlek – större blöjor kan hålla mer kiss.
Öppen blöja eller byxblöja? För de minsta barnen är det öppen blöja som gäller, det vill säga en blöja där du själv fäster ihop sidorna. Det kallas också tejpblöja. Fördelen med öppna blöjor är att du själv kan reglera hur tajt de sitter. De brukar också vara mer anpassade för att skydda mot det fruktade ryggbajset. När det blir mer fart på din knodd kan en byxblöja underlätta snabba blöjbyten. Ofta har de också bättre passform, så länge storleken är rätt. Blöjan dras på som en byxa men kan snabbt rivas av på sidorna när det är dags för byte – perfekt när man måste haffa en aktiv knodd med spring i benen. Tygblöjor är ett miljövänligt alternativ. De finns både som öppen/tejpblöja och som byxblöja.
Så byter du blöja Att få till ett snabbt och bra blöjbyte är en riktigt snygg skill som du snart kommer bemästra, om du inte gör det redan. Ta det steg för steg i början så går det snart på ren rutin.
- 1Lägg ner barnet och öppna blöjan men flytta inte på den än
- 2Torka bort kiss och bajs – är det mycket bajs kan du använda framdelen av blöjan först, för att därefter tvätta barnet med en blöt tvättlapp
- 3Torka alltid en snippa framifrån och bak och var noga med att varsamt tvätta bort bajs innanför blygdläpparna; på snoppen är det viktigt att inte dra bak förhuden
- 4Vik in en del av blöjan när du lyfter upp och tvättar bak på barnet så att du inte riskerar att lägga ner rumpan rakt ner i bajset igen. Håll i båda fötterna med ena handen så undviker du att de dimper ner i den gamla blöjan.
- 5Sätt på den nya blöjan. Öppna blöjor ligger relativt högt upp på ryggen.Tejpa så att den sitter tätt men att du ändå får plats med två fingrar innanför blöjan, det är lagom. Varken tejpblöja eller byxblöja ska hänga på barnet.
- 6Tejpa sedan ihop den använda blöjan så kapslar du in doft och härligt innehåll som kan rinna ut. Byxblöjor har en liten klisterlapp där bak som du kan dra ut och surra fast med.
- 7Glöm inte att vika ut mudden runt benen för extra skydd. Klart!
💙 Kurs i barnavård Mer råd om hur du bäst tar hand om din bebis får du i vår gratiskurs, där barnspecialisten Sofia går igenom sådant som är viktigt att veta i början
6 topp-tips för ett lyckat blöjbyte
- 1Byt alltid blöjan så fort ditt barn har bajsat eller när den blivit full av kiss. Bebisens hud är känslig och blir lätt irriterad.
- 2Att byta blöja ungefär var tredje timme (om bebisen inte har bajsat) brukar räcka, men vissa barn har känsligare hud och behöver bytas oftare. Nyfödda behöver bytas oftare än äldre barn.
- 3Lufta gärna huden en stund under blöjbytet för hudens skull.
- 4En färgglad mobil eller rolig leksak kan distrahera ett otåligt barn.
- 5Passa på ibland att inte vara så snabb som möjligt: ha en mysig stund på skötbordet, prata med din bebis och få lite relationsstärkande kroppskontakt. Anknytning deluxe!
- 6Ha allt du behöver för blöjbytet nära till skötbordet eller där du byter. Håll alltid en hand på barnets mage när du pysslar så att barnet inte rullar av skötbordet.
Läs mer om att undvika blöjutslag här.
❓Barnspecialisten svarar Fråga: Måste man använda blöjhink? Svar: Inte alls. En del föräldrar tycker det är smidigt och att de håller inne lukten. Andra tycker det känns som slöseri med refillpåsar. En hink med lock eller en pedalhink är också bra alternativ, eller att helt enkelt tömma blöjsoporna regelbundet.
Läs mer

Vanliga frågor om blöjor

Bäst sovkläder för spädbarn och barn
