Höstblåsor, fakta och råd - Knodd

Höstblåsor

Hur vet du om ditt barn har höstblåsor och vad du kan göra som förälder

Snabbversionen

 • Symtom

  Till en början hängighet, feber och dålig aptit, halsont och blåsor i munnen samt ofta även på händer och fötter

 • Bedömning

  Av dig själv eller en erfaren sjuksköterska utifrån blåsornas utseende och de upplevda symtomen

 • Behandling

  Ingen specifik behandling finns, lindra med febernedsättande och få i barnet vätska. Ofta enklare med kylda drycker, kräm och glass

 • Förskola?

  Förskola helt okej förutsatt att barnet är feberfritt och orkar delta

Höstblåsor uppstår ofta hos barn i förskoleåldern och är en virusinfektion som ger upphov till blåsor. De uppkommer vanligen på höst och sensommar, och kallas också hand- fot- och munsjuka eftersom det ofta är där blåsorna sätter sig.

Hur vet jag att mitt barn har höstblåsor?

Symtom

Höstblåsor hos barn börjar ofta med vanlig förkylning, hängighet eller feber och dålig aptit. Halsont och små blåsor i munnen och på tungan är vanligt, samt huden genom vätskefyllda blåsor på händer, fötter och sätesregion.

Blåsor i munnen

Höstblåsorna i munnen uppkommer främst på kindernas slemhinnor men även på tunga och gom. När de uppkommer börjar de som en ring som utvecklas till en blåsa. Det kan vara göra ont för barnet att äta och dricka då de kan svida.

Blåsor på huden

Blåsorna på händer och fötter kan klia och göra ont, och ofta får barn en viss rodnad runtomkring blåsorna. Om blåsorna går sönder uppstår små sår.

Orsak

Om ditt barn drabbas av höstblåsor är orsaken en virusinfektion som förmodligen smittat genom hand- eller närkontakt. Flera olika virus kan ge upphov till höstblåsor, där det vanligast förekommande är coxsackievirus.

Bedömning

Sjukdomen går att bedöma först när blåsorna har bildats, och bedöms då på sitt utseende och de upplevda symtomen. Om ditt barn fått blåsor kan de bedömas visuellt med ett par erfarna ögon från en av våra barnsjuksköterskor. Ring oss så kan vi bedöma ifall ditt barn har drabbats av höstblåsor eller annat utslag.

Vad bör jag göra som förälder?

Söka vård - när och hur

Fysisk vård

Du bör söka fysisk vård:

 • Om ditt barn inte får i sig vätska eller slutar kissa. Uppsök då akutvård.
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?

Våra barnsjuksköterskor kan hjälpa dig med bedömning, diagnos och råd om behandling.

Barnsjuksköterka David Barnsjuksköterka Sofia Barnsjuksköterka Elisabeth

Få rådgivning kring höstblåsor

Trygga svar inom minuter från våra barnsjuksköterskor

Behandling

Det finns ingen specifik behandling mot höstblåsor. Däremot kan man lindra besvären och obehaget tills de går över. Smärtorna går att lindra något med febernedsättande läkemedel såsom paracetamol eller ibuprofen.

På grund av smärtorna i munnen kan det göra ont när barnet ska äta. Det är ofta enklare att få barnet att äta eller dricka svala drycker, kräm och glass, medan surt och salt gör ondare och är bra att avstå från. Det är viktigt att barnet dricker och får i sig näringsrika drycker, inte bara vatten.

Behöver vi stanna hemma?

Smittsamhet

Höstblåsor är mycket smittsamt och sprids vid närkontakt, främst via händer. Smittsamheten är som störst när blåsorna bildas under början av sjukdomsfasen. Inkubationstiden är 3-7 dagar.

Efter barnet har haft höstblåsor en gång får de i regel dem inte igen.

Förskolan eller stanna hemma?

Eftersom bedömning inte kan göras förrän blåsorna utvecklats, och smittsamheten är som störst innan dess, har barnet vid diagnos redan smittat sin omgivning. Därmed kan man inte göra något för att försöka hindra en smittspridning på förskola. Höstblåsorna är heller inte någon anledning att hålla barnet hemma från förskolan, förutsatt att barnet är feberfritt och orkar delta i aktiviteter.

Hur lång tills det går över?

Oftast lägger sig höstblåsorna inom en vecka, och febern går över tidigare än så, ofta efter två till fyra dagar.

Barnsjuksköterska i mobilen

Vi kan det mesta om de minsta

Få trygg rådgivning för barnsjukvård, snabbt och enkelt via Knodd i Android och iOS.

 • Alltid kostnadsfritt

 • Endast barnspecialister med 5+ års erfarenhet

Ladda ner Knodd på App Store Ladda ner Knodd på Google Play

4.9