Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Viktiga råd om RS-virusinfektion från barnspecialisterna

RS-virus är ett mycket vanligt virus som främst orsakar förkylningsliknande symtom och som vanligtvis sprids mest på vintern. Oftast är symtomen lindriga och går över av sig själva, men särskilt hos yngre barn kan infektionen bli tuffare. Knodds barnläkare Younis ger dig som är småbarnsförälder lugnande råd.

Vuxen som känner på bebis panna

Artikelinnehåll RS-virus: infektioner hos småbarn RS-virus eller annan förkylning? Barnläkarens 3 bästa råd för att lindra besvär Sök vård om det blir allvarligt Ett vaccin mot RS-virus kan skydda de minsta Vanliga frågor om RS-virus

RS-virus: infektioner hos småbarn Har ditt barn kommit hem med en förkylning? Då kan det handla om en RS-virusinfektion, eller RSV-infektion.  För det mesta liknar RSV-infektioner vanliga förkylningar, då barn kan vara snuviga, samt ha feber och hosta. Men bebisar och yngre barn är särskilt känsliga för att få tuffare symtom och blir lättare utmattade. Efter vintrar med corona-isolering och låg spridning av våra mest smittsamma infektionssjukdomar återvände RSV-spridningen och gav höga infektionstoppar. 

Få hjälp digitalt hos Knodd Våra barnsjuksköterskor och barnläkare kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling om ditt barn blir sjukt.

RS-virus eller annan förkylning? Vid RSV-infektion behöver sällan diagnos ställas. Så länge sjukdomen inte blir allvarlig räcker det oftast att stanna hemma och lindra ditt barns symtom. Har ditt barn väl haft sjukdomen en gång och smittas igen blir symtomen oftast lindrigare andra gången.

Det är alltid hur barnet mår som avgör vilka åtgärder som behöver tas, inte just vilket virus det är som orsakat symtomen. Föräldrar är ofta rädda för RS-virus eftersom det i vissa fall kan leda till svårare besvär för spädbarn, men det är bara 1-2 procent av de spädbarn som insjuknar som behöver sjukhusvård.
quote
Younis Khalid

Younis Khalid,

Knodd

Barnläkare

Provtagning utförs inte rutinmässigt, utan vanligen endast i samband med sjukhusinläggning, för att förhindra smitta till de barn som är extra känsliga för RSV.  Om du är osäker på om ni behöver åka in eller om du är orolig för ditt barn kan du alltid höra av dig till oss på Knodd för bedömning.

Barnläkarens 3 bästa råd för att lindra besvär

  • 1Näsdroppar gör det lättare att andas. RS-virusinfektionen är en luftvägsinfektion, så allt som hjälper barnet att andas kommer att lindra besvären. Nässpolning med koksaltlösning sköljer bort snoret och kan användas även på de allra minsta. Använd koksaltlösningen flera gånger varje dag - tänk det som att du kan använda lösningen lika ofta som du som vuxen skulle snyta dig vid en förkylning, gärna också innan barnet ska äta.
  • 2Att höja sovställningen hjälper också ditt barn att andas. Stapla med extra kuddar i sängen eller höj huvudändan av sängen för att höja barnets huvud, då det minskar svullnaden i luftvägarna, hjälper barnet hosta och rensar luftrören. Att låta din bebis sova på ditt bröst hjälper också till att hålla huvudläget högt och ger ditt barn extra lugn och trygghet.
  • 3Motverka vätskebrist. Små barn och bebisar får lätt vätskebrist och näringsbrist. Slem i luftvägarna på grund av RS-virus gör det svårare för små barn att få i sig mat och vätska. Försök mata/amma och ge vätska oftare, eventuellt i mindre mängd varje gång om du märker att ditt barn har svårt att få i sig mat och dryck. Håll även koll på barnets allmäntillstånd, vilket kan ge en indikation på om barnet drabbats av uttorkning och vätskebrist. 

Här kan du läsa fler råd från barnspecialisterna om:  Att hjälpa täppta barn att andas Varningstecken och behandling av vätskebrist Slemhosta hos barn

Sök vård om det blir allvarligt I de allra flesta fall går alltså RSV-infektionen över av sig själv, men allmäntillståndet kan snabbt förändras, och i vissa fall kan ditt barn behöva vård. Komplikationer som uppstår till följd av att barnet inte äter och dricker ordentligt kan snabbt bli allvarliga för små spädbarn. Det är också de som löper störst risk att få andningssvårigheter. Tveka inte att kontakta vården om ditt barn är under 2-3 månader och du är osäker på hur barnet mår. - Younis Khalid, Knodd

Ta kontakt med vårdcentral eller akutmottagning om ditt barn:  Är under 3 månader samt är trött och hängigt. Har svårt att andas. Äter eller dricker allt sämre, trots att du gett febernedsättande.

Du kan ge febernedsättande och smärtlindrande läkemedel om ditt barn gnäller och inte vill äta eller dricka. Febernedsättande läkemedel finns receptfritt på apoteket, men du ska alltid rådfråga sjukvårdspersonal innan du ger läkemedel till barn under sex månader.  🌡️ Är ditt barn särskilt infektionskänsligt? Var extra uppmärksam om du har ett barn med underliggande lungsjukdom, hjärtsjukdom eller immunologisk sjukdom. Dessa barn är särskilt känsliga för RSV-infektioner och kan behöva vårdas på sjukhus för att få hjälp med näring, vätska och andning.  Här kan du läsa mer om RS-virus och symtom på infektion. Ibland kan hostan sitta i länge, men om ni tar det lugnt och lindrar barnets symtom så kommer ni snart må bra och vara redo för bus igen. 

Ett vaccin mot RS-virus kan skydda de minsta Ett vaccin som skyddar mot RS-virus har godkänts för användning inom EU. Vaccinet kan ges till gravida i tredje trimestern för att ge bebisen skydd genom moderns antikroppar, så kallad aktiv immunisering. Effekten från vaccineringen skyddar barnet under de första månaderna i livet, som också är de känsligaste för allvarlig RS-infektion. Här kan du läsa mer om det nya vaccinet mot RS-virus.

Vanliga frågor om RS-virus Vad är RS-virus? RS-virus är ett virus som ger upphov till en förkylningsliknande infektion. För äldre barn och vuxna blir den sällan allvarlig utan går över av sig själv. För spädbarn kan infektionen leda till allvarligare symtom och komplikationer. Hur länge smittar RS-virus? RS-virus är vanligast på vintern, med en topp som oftast inträffar någon gång under månaderna kring årsskiftet. Viruset smittar redan tidigt i sjukdomsförloppet och man bör räkna med att man kan vara smittsam så länge man har symtom. Hur smittar/sprids RS-virus? RS-virus smittar, som andra luftvägsinfektioner, oftast genom att man hostar eller nyser ut viruspartiklar i luften eller på ytor som någon annan sedan tar på. Därför är det viktigt att vara noga med handhygienen för att minska risken för smittspridning. Hur farligt är RS-virus? RS-virus ger oftast endast milda symtom till äldre barn och vuxna. För spädbarn kan det leda till allvarligare symtom, men endast 1-2% av smittade spädbarn behöver sjukhusvård för RSV. I Sverige är det mycket ovanligt att barn dör av RS-virus.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

2 november 2023

Läs mer

sjuk bebis
6 tillfällen då du som förälder faktiskt ska söka vård för ditt barn
Bebis som snyter sig
Flera deciliter snor - de snuviga barnens tid är nu
Barn som lär sig bokstäver
Lathund för höstens barnsjukdomar - råd från barnspecialisterna
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen