Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Skärmtid och barn - så mycket är lagom för ditt barn

Vi lever i en tid då skärmrelaterade aktiviteter är både oundvikliga och användbara. Med den enorma utveckling som skett de senaste åren kan vi inte vända oss till våra egna föräldrar och be om kloka råd baserade på deras erfarenhet. Det är lätt att bli stående med många frågor. Hur mycket tid är rimligt att jag låter mitt barn sitta framför en skärm? Vad ska jag tänka på när det gäller skärmar och barn? Våra barnspecialister ger sina bästa råd så att ni kan hitta en balans som funkar för er.

Pojke som sitter på golvet och tittar på en mobiltelefon

Det är ingen hemlighet att vi och våra barn använder skärmar i hög utsträckning. Barn använder surfplattor och mobiler för allt från spel och inlärning till avkoppling, och äldre barn håller även kontakt och umgås med vänner. Skärmar utgör en stor del av barns liv och ger dig som förälder en välbehövlig paus. Samtidigt publiceras det frekvent skrämmande artiklar om farorna med att låta barn sitta framför datorn eller mobilen och många föräldrar är oroliga för att låta deras barn använda skärmar alls.

Är det skadligt med mycket skärmtid för barn? Det görs allt mer forskning om hur skärmtid påverkar barn och deras utveckling, både gällande positiv och negativ påverkan. Ett problem med resultaten är att det kan vara svårt att förstå vad som är hönan och ägget. Barn som spenderar mer tid framför skärmar lider i högre grad av övervikt och ensamhet och drabbas i större utsträckning av depression. Dock går det ännu inte att säga om skärmtiden är ett symtom av att barnen lider av dessa problem, eller tvärtom. Kanske är det främst stillasittandet som är boven, inte själva skärmen. Andra studier pekar på att vår ökade tid framför skärmar även ökar risken för närsynthet bland barn. Dessutom kan skärmrelaterade aktiviteter i nära anslutning till läggning störa sömntiden och leda till sämre sömnkvalitet hos små barn, precis som hos vuxna.

Finns det några fördelar med ökad skärmanvändning? Det finns givetvis också positiva effekter av skärmanvändning. Många barn, särskilt äldre, använder surfplattor, datorer och mobiler till att hålla kontakt med vänner och till socialt utbyte. Små barn som tittar på pedagogiska program kan lära sig bokstäver, siffror och färger. De kan även hålla kontakt och bygga relationer med äldre släktingar genom videosamtal. För barn med vissa neuropsykiatriska diagnoser kan skärmrelaterade aktiviteter hjälpa med inlärning och fokus. Många av problemen kring barns skärmtid handlar istället om annat som blir bortprioriterat när allt mer tid spenderas framför datorn eller surfplattan. Barn spenderar mindre tid utomhus och i rörelse, vilka är aktiviteter som främjar både välmående och utveckling av grov- och finmotorik. Små barn behöver hjälp av vuxna att tolka intryck de får från omvärlden och för att träna på språk. Sitter de ensamma bakom en skärm blir det mindre av det utbytet.

Vill du lära dig mer om ditt barns utveckling? I Knodds kunskapsprogram lär du dig löpande att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende. Du får veta allt från motoriska och kognitiva framsteg, till praktiska råd och tips på hur du kan trösta ditt gråtande barn och själv hantera de olika utvecklingsfaserna.

Flicka sittandes i sängen med surfplatta i knät och har skärmtid

Hur mycket skärmtid bör barn ha? Det är många experter som uttalar sig om skärmtid och sätter riktlinjer för hur mycket tid barn kan spendera framför skärmar. Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderar i sina senaste riktlinjer att barn under 2 år inte bör ha någon skärmtid alls och barn mellan 2-3 år bör ha max 1 timmes skärmtid om dagen. Men det finns ingen de facto konsensus om rekommenderad skärmtid. Det verkar istället vara viktigare hur vi använder skärmar i hemmet. Genom att till exempel titta på film eller spela spel tillsammans med ditt barn får ni möjlighet att diskutera vad de ser och bearbeta det. Det blir även en mysig stund tillsammans och du får en inblick i deras digitala vanor och upplevelser. Det är också viktigt att titta på vilka goda vanor som inte får något utrymme i vardagen på grund av skärmanvändandet. Är ditt barn fortfarande ute och leker? Finns det fortfarande tid för fysisk aktivitet och läxor? Om andra viktiga och positiva aktiviteter får förtur går det bra att lägga in skärmtid för ditt barn i tiden som blir över.

Hitta en balans för ditt barns skärmtid I slutändan är det, som så ofta, en god balans som blir avgörande. För barn under 2 år bör man vara ytterst restriktiv med skärmtid. För barn över 4 år kan du ofta förhandla med skärmtid som en positiv belöning, till exempel efter de gjort något som måste göras eller som en kul stund. Helt skärmfria dagar - för både barn och vuxna - kan vara ett lättare sätt att få paus från skärmar än att sätta tidsbegränsningar. En skärmfri dag öppnar upp för spännande möjligheter och roliga aktiviteter för er som främjar välbefinnande och utveckling.  För ögonens skull är det viktigt att se till att skärmen är minst 60 cm från ansiktet när ditt barn ägnar sig åt skärmrelaterade aktiviteter. Förlägg skärmtid till tidigare på dagen så att det inte stör läggning och passa på att bygga både språk och gemenskap genom att läsa med ditt barn på kvällen. Ge ditt barn lite förvarning när det börjar bli dags att lägga undan plattan eller stänga ner spelet för att förhindra jobbiga konflikter vid abrupta avslut. Låt matbordet vara en skärmfri plats och håll på de regler ni bestämt så att alla vet vad som gäller. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

27 september 2023

Läs mer

barnfötter under täcke
Barn och sömn - fakta och tips för mysiga sovrutiner
Kom ut och lek - vi hjälper till med motivationen!
Omslag podden Knodden
Knodden - föräldrapodden med Norrlandspäron
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen