Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Lilla brandskolan - barn och brandsäkerhet

Under vinterhalvårets mörka kvällar finns det få saker som är så mysiga som levande ljus. Men utöver det vackra skenet och stämningen, för elden alltid med sig en viss risk - speciellt i ett hem med utforskande och lekglada barn. Här är därför lite goda råd så att ni får en brand- och barnsäker jul.

barn som blåser ut ljus

Planera, planera, planera På både skolor och arbetsplatser görs det regelbundna brandövningar, men tyvärr är vi ofta sämre på att komma ihåg att även göra det i våra egna hem. Bestäm en dag och lägg upp en handlingsplan över hur ni behöver agera om det börjar brinna hemma hos er. De här punkterna kan vara bra att använda sig av: Bestäm en plats utanför bostaden där ni ska samlas om det brinner, gärna en plats där ni ser huset och där andra kan se att ni är utom fara. Det är viktigt att alla tar sig dit så snabbt som möjligt. Gör en utrymningsplan; gå igenom rum för rum och prata om hur man kan ta sig ut från just det rummet om det brinner. Om ni bor i lägenhet skiljer det om det brinner i er eller en grannes lägenhet. Brinner det i er lägenhet - ska ni ta er ut och stänga dörren. Kom ihåg att alltid använda trapporna och att aldrig använda hissen. Brinner det i grannens lägenhet och rök finns i trapphuset - ska ni stanna kvar i er lägenhet och larma 112. Stå vid ett fönster eller på balkongen så räddningstjänsten enklare ser er och invänta hjälp. Om ni är flera vuxna, bestäm vem som ska ansvara för vilket barn. Gå igenom vilken eller vilka utgångar som är bäst att använda. Använd alltid ytterdörren i första hand, altan- och balkongdörrar i andra hand. Bor ni högt upp och inte kommer ut genom ytterdörren, ställ er på balkongen och invänta hjälp. 

4 tips för att prata med ditt barn om brandsäkerhet En brandolycka kan orsaka stor stress och ibland göra en handlingsförlamad. Detta gäller både stora och små. Prata därför gärna med ditt barn om hur ni ska göra om olyckan skulle vara framme eftersom mer kunskap bidrar till ökad trygghet och ett större lugn i pressade situationer.

  • 1Barn kan bli skrämda och gömma sig vid en brand. Lär dem istället att ropa på hjälp och berätta var de är.
  • 2Eftersom röken stiger uppåt ska man alltid krypa vid en brand. Öva därför tillsammans med barnen på att krypa, så ni kommer ut snabbt.
  • 3Håll ett klädesplagg över näsa och mun när ni övar, och berätta att det är bra för att minska risken att andas in den giftiga brandröken. 
  • 4Själva ljudet från brandvarnaren kan uppfattas som farligt av många barn. Lär ditt barn att ljudet i sig inte är farligt, men att det låter högt för att alla i närheten också ska kunna höra att det brinner.

Brandsäkra ditt hem   I varje hem ska det finnas brandvarnare och den behöver få nya batterier emellanåt. Gör det gärna till en vana att byta batterier i november varje år för att vara säker på att dina brandvarnare fungerar när ljusen börjar tändas. En pulversläckare och brandfilt kan vara en bra julklapp, till dig själv eller någon annan. Berätta också för barnen var de finns. Lägg dem inte högt upp, de ska vara lätta att komma åt, även för barn.     Lämna aldrig barn ensamma med levande ljus eller tomtebloss. Tänk på att julgransbelysning, adventsstjärnor och elektriska ljusstakar ska släckas med strömbrytare eller genom att man tar ut kontakten ur vägguttaget. 

Författare:

Sandra BergströmSkribent

Senast uppdaterad

1 december 2023

Läs mer

Barn som håller ett leksaksblock
Barns utveckling det första året
mamma och barn sitter i fönster
Barnsäkerhet - att barnsäkra hemmet
Omslag podden Knodden
Knodden - föräldrapodden med Norrlandspäron
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen