Lager-på-lager och kan man bli sjuk av att gå utan mössa?

Nu är det säsong för röda små näsor, torra händer och vindbitna rosiga kinder. Hösten gör intåg på allvar och morgnarna blir både mörkare och kallare. Vi har samlat fakta och råd som är bra att ha koll på.

Ett barns höstgarderob

Nu är det dags att byta ut den tunna jackan mot en varmare. Gärna med en halskrage eller halsduk till. Särskilt gäller det för små barn som är ute i ur och skur på förskolan och behöver bekväma och funktionella kläder. Vi rekommenderar lager-på-lager-principen som går att justera och anpassa just efter ditt barn. Små bebisar brukar inte ha så mycket åsikter men för ett lite större barn är det extra viktigt att kläderna inte är i vägen för lek och rörelse. Risken finns då att utomhusleken förknippas med någonting negativt.


Men vad är det egentligen som behövs? Och stämmer det att man kan bli förkyld om man går utan mössa och halsduk?

Virus gör en sjuk, inte kyla. Men...

Svaret på den här frågan är lite knepigt. Förkyld blir man av virus och inte av kyla men det finns en koppling mellan de här två; i näsan, där virus oftast samlas, finns det slemhinnor och dessa får sämre blodflöde när det är kallt. I blodet finns det röda blodkroppar som hjälper till att stärka immunförsvaret och när det då är ett sämre blodflöde, är det lättare att bli sjuk. Detta gäller dock först vid kraftig nedkylning - normal kyla och frisk luft är hälsosamt för immunförsvar.

Lager på lager

Vad gäller på den första frågan? Vårt svar om vad barnet behöver när det blir kallare ser ut så här: det beror först och främst på ditt barn. En del rör sig mer än andra, en del fryser lättare och andra är generellt väldigt varma. Därför kan ni behöva prova er fram innan det blir rätt. Då kan det vara bra att jobba med lager-på-lager-principen som innebär tunna plagg i flera lager. Den principen går att applicera på de flesta säsonger, men just idag fokuserar vi på hösten och vintern.

Första lagret

Innersta lagret är till för att hålla kroppen varm och torr. Är det kallt ute är kläder i ull, merinoull, bambu eller polyester bäst, eftersom de värmer även när barnen är fuktiga. Så svettig lek och aktivitet påverkar inte, då underställ har god andningsförmåga. Plagget ska sitta tätt mor kroppen utan att vara för tight.

Andra lagret

Mellanlaget fungerar som en värmande isolering, som håller kvar värme samtidigt som det släpper ut fukt. Tjockleken på plagget beror på kyla och vind och hur aktivt barnet är. Bra material är följsam fleece, ull och ullfrotté, men bra om plagget har dragkedja eller annan öppning som kan vara lätt att ta av vid behov.

Tredje lagret

Det sista lagret är det som skyddar från väder och vind, som bör vara både vind-och vattenavvisande, värmande och ha reflexer så barnet syns väl i alla väder och vinklar. Här passar en varmfodrad jacka eller overall om det är riktigt kallt ute. Vid mildare temperatur räcker skalkläder.

Tvätta kläderna

För att kläderna ska hålla länge och ha kvar sina olika egenskaper, är det viktigt att tvätta rätt. Bland annat att tänka på ytterplagg behöver torka i torktumlare eller torkskåp för att återaktivera sin vattenavvisning, ylleplagg mår bäst av att vädras istället för att tvättas och att sköljmedel kan försämra vissa plaggs vattenavvisning. Här finns fler råd kring vad du kan tänka på när du tvättar

Granskare:

Christina SimonssonVerksamhetschef och barnsjuksköterska

Senast uppdaterad

14 oktober 2020
Barnsjuksköterska i mobilen

Vi kan det mesta om de minsta

Få trygg rådgivning för barnsjukvård, snabbt och enkelt via Knodd i Android och iOS.

  • Alltid kostnadsfritt

  • Endast barnspecialister med 5+ års erfarenhet

Ladda ner Knodd på App StoreLadda ner Knodd på Google Play

4.9