D-vitaminer - därför är de extra viktiga under vintern
D-vitamin hjälper kroppen att ta upp kalcium, vilket stärker skelettet och tänderna. Dessutom hjälper D-vitamin kroppens slemhinnor att kunna bekämpa bakterier och virus på ett bra sätt.
D-vitaminer
Barn under två år behöver dagligen få i sig D-vitamin i droppform, då de inte ska utsättas för direkt solljus. För äldre barn räcker det att äta en bra och varierad kost för att få i sig tillräckligt av D-vitaminer.
En konsekvens av vinterhalvårets mörka kvällar är att kroppen minskar sin tillverkning av vitamin D. Solen är nämligen den främsta källan till D-vitamin och huden har förmågan att tillverka vitaminet via solens strålar på sommarhalvåret. Men från oktober - april står solen så pass lågt att det nödvändigaste UV-ljuset blir för svagt, även om solen skiner.
Här är några tips på hur du får i ditt barn D-vitamin då solen inte kan:
- Ägg och kött är animaliska produkter som innehåller en del D-vitamin
- Fet fisk som lax, sill och makrill, innehåller mycket D-vitamin.
- Oljor, smörgåsfetter och flytande matfetter som är berikade med D-vitamin
- Svamp som kantareller och karljohansvamp innehåller bra med D-vitamin
- Mejeriprodukter som mjölk, växtdrycker, fil och yoghurt är berikade med D-vitamin