Barn och covid-19 - vad gäller 2021?

Covid-19 har varit ett orosmoment för många och följer tyvärr med in i det nya året. Vi på Knodd har fått många frågor från oroliga föräldrar om covid-19 i relation till barn och har därför valt att samla dem här för att du ska få den viktigaste informationen på en och samma plats.

Detta gäller för barn och covid-19 just nu

Symptom hos barn 
Symptomen kan vara huvudvärk, störningar i lukt- eller smaksinnet, snuva, nästäppa, hosta, andnöd, kraftlöshet, trötthet, muskelvärk, halsont, sträv hals, feber, illamående, kräkningar och diarré.

Om man inte har några symptom
Även om ni inte känner av några symptom kan ni ändå bära på covid-19 eftersom besvären kan vara så lindriga att de inte märks. Tänk därför hela tiden på att hålla avstånd och att ofta tvätta händerna med tvål och vatten.

Ska barn testas mot Covid-19?
Ja, Folkhälsomyndigheten rekommenderar att barn i förskoleklass, årskurs 1-9 eller i gymnasieåldern testas om de har symptom som kan tyda på covid-19. 

Måste alla vara hemma om någon är sjuk?
Blir någon i hushållet sjuk och får ett positivt provsvar för covid-19 ska alla i hushållet, både sjuka och friska, bli kontaktade av vården och få förhållningsregler. De reglerna talar om vad som behöver göras för att inte sprida smittan vidare.

Rutinerna för om personer utan symptom i hushållet testas för covid-19 skiljer sig åt mellan regionerna.

Kommer barn vaccineras mot covid-19?
Folkhälsomyndigheten kommer i ett första skede inte att gå ut med någon generell rekommendation om att barn under 18 år ska erbjudas vaccin mot covid-19. 

Granskare:

Christina SimonssonVerksamhetschef och barnsjuksköterska

Senast uppdaterad

11 maj 2021

Läs mer

Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen

Vi kan det mesta om de minsta

Få trygg rådgivning för barnsjukvård, snabbt och enkelt via Knodd i Android och iOS.

  • Alltid kostnadsfritt

  • Endast barnspecialister med 5+ års erfarenhet

Ladda ner Knodd på App StoreLadda ner Knodd på Google Play

4.98