Urinvägsinfektion (UVI) hos barn
UVI, en förkortning av urinvägsinfektion, är ett samlingsord för två olika infektioner som uppstår när bakterier kommer in i urinröret och tar sig vidare upp i urinblåsan. Vanligaste orsaken är att kolibakterier, som normalt finns i tarmen och mellangården, kommer åt att ta sig till urinblåsan via urinröret. Under ett halvt års ålder är urinvägsinfektioner är vanligare hos pojkar, därefter är det fler flickor än pojkar som drabbas.
Snabbversionen
Symptom
Ont när barnet kissar och efteråt, ont i magen, illaluktande urin, blod i urinen, feber, illamående, kräkningar
Bedömning
Upplevda symptom ska bedömas av en erfaren sjuksköterska eller läkare
Behandling
Antibiotika
Förskola?
Låt barnet stanna hemma tills besvären har gått över
Hur vet jag om mitt barn har urinvägsinfektion?
Blir bakterierna kvar i blåsan och urinröret heter infektionen blåskatarr, cystit. Om bakterierna istället tar sig upp till ena eller båda njurarna eller till njurbäckenet är det istället njurbäckeninflammation, pyelonefrit.
Blåskatarr (cystit)
Hos barn över två år som drabbats av blåskatarr brukar det första symptom vara att det gör ont att kissa och ibland även efteråt. Andra symptom är att barnet plötsligt kissar oftare än vanligt, att det är svårt att hålla sig, att det kommer blod i urinen eller att urinen luktar illa. Det är även vanligt att barnet klagar på buksmärta.
Njurbäckeninflammation (pyelonefrit)
Barn som har njurbäckeninflammation drabbas av samma symptom som vid blåskatarr men kan även få hög feber, bli illamående, kräkas och upplevas som riktigt sjuka. Hos en del barn kan hög feber vara det enda tecknet på njurbäckeninflammation, medan vissa barn kan bli riktigt sjuka med rejäl allmänpåverkan.
Urinvägsinfektion hos bebisar och små barn
Hos riktigt små barn kan det vara lite lurigt med urinvägsinfektion eftersom symptomen blir svårare att tyda ju yngre barnet är. För barn under två år är feber ofta det enda symptomet. Det kan också vara symptom som missnöje och allmänpåverkan, kräkningar och diarré.
Om ditt barn drabbats av urinvägsinfektion beror det på att bakterier kommit in genom urinröret. Urinvägsinfektion kan uppstå av olika anledningar men vanligast är att det är tarmbakterier som spridit sig vidare. Orsaken kan även vara andra bakterier, till exempel de som finns på huden. Oavsett bakterie så tar de sig till urinröret via hud och slemhinnor i underlivet.
Visar ditt barn tecken på urinvägsinfektion behöver du kontakta fysisk vård för en bedömning. Köp aldrig hem egna urinstickor från apoteket för egenkontroll av ditt barns urin. Det är av yttersta vikt att avläsning sker av sjukvårdspersonal.
Vad ska jag göra som förälder?
För att undvika att ditt barn drabbas av urinvägsinfektion kan du försöka se till att ditt barn kissar regelbundet och tömmer blåsan. På så vis sköljs bakterierna ut och får inte samma möjlighet att fästa eller föröka sig.
Om ditt barn fortfarande har blöja kan det vara bra att byta den ofta och så fort som möjligt när barnet har bajsat för att minimera risken att bakterier från avföringen kommer in i urinröret. Torka därför också bort bajset framifrån och bak samt tvätta alltid händerna innan och efter blöjbytet.
Barn behöver hjälp med att torka sig efter toalettbesöken upp till 6-7 års ålder, även om de är påstridiga och vill själva. De har svårt att torka sig på rätt sätt och hålla en god hygien.
Märker du att ditt barn ofta håller sig eller glömmer bort att gå på toaletten kan ni prova med ett kisschema. Ha gärna som rutin att gå på toaletten direkt på morgonen, efter maten, innan ni går ut, när ni kommer hem och innan det är dags att sova.
Du bör söka vård om ditt barn:
- Klagar på ont i nedre delen av magen
- Verkar ha ont när det är dags att kissa
- Har feber och är allmänpåverkad
- Har urin som luktar illa
- Har blod i urinen
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnsjuksköterskor och barnläkare kan hjälpa er med bedömning och behandling.
Om det finns en misstanke om att ditt barn har fått urinvägsinfektion tas ett blodprov, för att se om infektionsvärdet är högt. Det behövs även ett rent urinprov - att barnet kissar direkt i en ren mugg (inte i en påse, urinen blir då lätt förorenad). Sen tas en urinodling som skickas vidare till laboratoriet. Det kan ta några dagar att få svar, men om det finns misstanke om urinvägsinfektion får barnet antibiotika utskrivet direkt. Odlingssvaret ger läkaren information om vald behandling är rätt eller om den behöver ändras eller avslutas.
Behöver vi stanna hemma?
Urinvägsinfektion smittar inte men kan vara besvärlig för barnet innan antibiotikabehandlingen har givit effekt.
Låt barnet stanna hemma tills besvären har gått över.
Det varierar. Oftast lindras symptomen snabbt när behandling mot urinvägsinfektion har påbörjats. Efter två dygn brukar det inte längre kännas obehagligt när barnet kissar. Behandlingen av njurbäckeninflammation brukar få bort febern efter två till tre dagar.
Covid-19 pandemin kan påverka rekommendationerna ovan. För aktuell information, se Folkhälsomyndighetens hemsida.